25 Aralık 2009 Cuma

TELEVİZYONUN ÇOCUĞUN ÜSTÜNE ETKİLERİ



Saldırgan Davranışlar ve Televizyonun Etkileri

Televizyonun çocuklar üzerindeki etkilerini inceleyen çalışmaların büyük bir çoğunluğu televizyonun çocukların saldırgan davranışlar geliştirmesindeki potansiyel etkisi üzerinde yoğunlaşmıştır. Yapılan çalışmalar arasında tam bir tutarlılık olmamakla birlikte,televizyonda gösterilen şiddet içerikli yayınlar ile çocukların saldırgan davranışları arasında bir İlişkinin olduğu görülmektedir. Televizyon ve saldırganlık konusunda Eron ve arkadaşları (1983! tarafından yapılan bir çalışmada; özellikle televizyonun sekiz- dokuz yaşlarındaki çocukların davranışlarını etkilediği ve 10-11 yaşına kadar televizyonda izlenilen şiddet içerikli yayınlar İle çocukların saldırgan davranışları arasında Önemli bir korelasyon olduğu bulunmuştur.

Eron(1987) tarafından 22 yıl süreyle yapılan bir diğer çalışmada da saldırgan davranışlar gösteren erkek çocukların televizyonda daha çok şiddet içerikli programları izlemeyi tercih ettikleri ve akranlarına karşı her zaman saldırgan davranışlar gösteren çocukların da daha çok şiddet İçerikli programları izleyen erkek çocuklar olduğu belirlenmiştir. Çok fazla televizyon izleyen ve her zaman saldırgan olan bu çocukların 13-19 yaşlar arasında daha saldırgan bireyler oldukları ve 30 yaşlarına geldiklerinde de bu bireylerin daha fazla suç içledikleri belirlenmiştir. Eron, bu durumu, saldırgan çocukların televizyonda daha çok şiddet içerikli programları izlemeyi tercih ettikleri ve televizyondaki şiddet sahnelerinin de çok daha fazla saldırganlığa sebep olduğu şeklinde açıklamaktadır. Televizyondaki şiddet programları saldırgan çocukları daha fazla cezbedebilmektedir.

Ancak televizyondaki şiddet onlardaki şiddetin tek ve en önemli kaynağı olmayıp, çocukların şiddet içeren programlardaki karakterleri taklit etmeleri onlardaki saldırganlığın önemli bir kaynağı olabilmektedir.

Televizyonda gördükleri şiddet sahneleri daha çok filmin karakterleri özellikle de iyi adamlar tarafından uygulandığında ve saldırı başarılı şekilde amacına ulaştığında çocuklar üzerinde daha fazla etkili olabilmektedir.




TELEVİZYONUN ÇOCUĞUN ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
Televizyon çocuğun tüm gelişim alanlarını etkileyen bir kitle iletişim aracıdır. Televizyonun kullanım amacı ve şartları çocuğun gelişim açısından çok önemlidir. Yanlış kullanılması çocuğun birçok alanda geri kalmasına ve sorunlar yaşamasına sebep olur. Bu konuda ailelerin bilgili ve hassas olması çok önemlidir. Aileler çocukların rastgele programlar izlemesine izin vermemeli ve çocukların izleyeceği programları yakından takip etmelidir. Çocuklar a uygun programlar seçmeli ve zaman sınırlaması getirmelidir. Çocuklar televizyondan birçok şeyi öğrenirler fakat neyin yararlı, neyin zararlı olduğunu ayırt edemediklerinden bu konuda ebeveyn desteğine ihtiyaçları vardır. Çocuklar izledikleri film karakterleriyle özdeşim kurar ve onlar gibi hareket ederler. Karakterler ait özelliklerin( uçma, yüksekten atlama vb)kendisinde de varmış gibi hareket ederler.
Örneğin: Spidermen: Çocuklar onun gibi uçmak ister. Pikaçhu vs.
Okul öncesi çocuklarda soyut düşünce gelişmediğinden bu tür karakterlerle özdeşim kurması çocuk için çok sakıncalıdır. Bu çocukların izleyeceği programlar dikkatle seçilmelidir. Televizyonun olumlu etkileri de var onları da unutmamak lazım.
Örneğin: Çocuklar kaliteli programlar sayesinde bir çok kuralları(toplumsal, görgü…) severek ve isteyerek öğrenir.

0 yorum on "TELEVİZYONUN ÇOCUĞUN ÜSTÜNE ETKİLERİ"

Yorum Gönder

 

okulöncesi Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez