22 Aralık 2009 Salı
Okul Öncesi Dönemde Beslenme
Okul öncesi kurumlarına tam veya yarım gün devam eden çocukların beslenme sorumluluğunu okullar, aileleri ile paylaşırlar. Yiyeceklerin seçimi, hazırlanması, sunumu ve gerekli durumlarda Aileler ile bu konudaki işbirlikleri okulların sorumluluğundadır.
Bu yaşlardaki çocuklar hızlı gelişim gösterirler. Çocuk yararlı besinlerden yeterli miktarda, yani yaşına uygun yediğinde dengeli beslenmiş olur. Eğer dengeli ve iyi beslenirlerse sağlıkları da iyi olacaktır. Bu farklı alanları da olumlu etkileyecektir. Sağlıklı olduklarında çocuklar çabuk hasta olmazlar, çünkü vücutları Hastalıklara karşı daha güçlü ve kuvvetlidir. Dişleri çabuk çürümez çünkü yedikleri sayesinde dişleri ve kemikleri sağlamdır. Yedikleri yararlı besinler boylarının da uzayabileceği yere kadar uzamasını sağlar. Sağlıklı oldukları için hareketli olurlar, koşup, oynarlar böylece Bedenleri güçlenir. Beslenme yeterli olduğunda, bu yaşlarda son derece önemli olan beyin gelişimleri olumlu etkilenir. Sağlıklı beslenme okulda yeni şeyler Öğrenirken dikkatlerini vermeleri, denileni anlamaları, anlatmada başarılı olmaları için gereklidir. Beslenmeleri yeterli olduğunda başarılı olurlar. Okulda başarılı olduklarında kendine güvenleri artar ve mutlu olurlar.
Okul Öncesi Dönemde Beslenme
Okul öncesi dönemde beslenme çocuğun gelişim aşamalarını sağlıklı tamamlaması açısından çok önemlidir. Özellikle 0-6 ayda anne sütüyle beslenme çocukların gelişimi için çok önemlidir. Bu yaş grubu çocukların gelişimlerini sağlıklı tamamlamaları için her türlü vitaminleri almaları gerekir.0-6 yaş çocuğun beslenmesi tamamen ebeveynin sorumluluğundadır. Anne çocuğun doğumundan itibaren çocuğu gelişim özelliklerine, ihtiyaçlarına ve sağlık koşullarına uygun beslemelidir. Çünkü beslenme çocuğa bırakılırsa çocuklar tek tip beslenmeyi tercih eder. Çocuklar da yetersiz ve dengesiz beslenirler. Yetersiz ve dengesiz beslenen çocuklar yaşıtlarından geri kalır. Bu da çocukları fiziksel, zihinsel ve ruhsal açıdan olumsuz etkiler. Çocuğun beslenmesi sadece fiziksel gelişim için değil aynı zamanda zihinsel ve ruhsal gelişim için de oldukça önemlidir. Çocuğun yaşıtlarından geri kalması fiziksel gelişimi tamamlayamaması veya eksik kalması çocuklarda ciddi ruhsal problemler yaratır. Gelişim alanları (zihinsel, fiziksel ve ruhsal gelişim)birbirini tamamlayıcı niteliktedir. Birinin gelişiminin geri kalması diğer gelişim alanını da olumsuz etkileyeceği unutulmamalı ve dikkate alınmalıdır.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum on "Okul Öncesi Dönemde Beslenme"
Yorum Gönder